בס"ד
בחיפוש אחרי איכות חיים. בחיפוש אחרי נוסחת הקסם לחיים טובים ובריאים, מגיעים אנשים רבים לרפואה הסינית העתיקה. בודקים ברפואה האינדיאנית, ברפואה ההודית וכו' וכו'.
אבל הכל נמצא במקורותינו, הכל נמצא ביהדות. הכל כבר נאמר אצל חז"ל.
והרעיון הבסיסי לכל הרפואה אצל חז"ל הוא החיבור בין הגוף והנפש. או: השפעת מצבו הנפשי של האדם על בריאות גופו.
לחץ נפשי ומתח גבוה הם הגורם לרבות מהבעיות הרפואיות הנפוצות. אלא שכל אדם מגיב אחרת ללחץ. כל גוף מתרגם את הלחץ במטרה להשתחרר ממנו למחלה אחרת. המחלה הנגרמת היא תולדה של תורשה, או נטייה מסויימת בגופו של האדם, רגישות הקיימת ופורצת כשהלחץ גדול מידי. יש שהלחץ גורם להם לבעיות בלב. יש שהלחץ גורם לבעיות סכרת, יש שהוא גורם לשיעולים טורדניים, לבעיות גב ולכאבי גרון וצואר. הבעייה הפיזית היא בדרך כלל ביטוי למצוקה נפשית וללחץ ללא מוצא. יתכן שזה מפני שקל יותר להתמודד עם העובדה שהגוף חולה ולא קל להתמודד עם נפש חולה שהרי שם הנסתר עולה על הגלוי. הנפש המיוסרת מתקשה לעתים לבטא עצמה. היא מניחה בכך לגוף להישבר ולהביע את קשייו ע"י תסמונות פיזיות. אולי מפני שקל יותר לפנות לעזרת האחר בבעייה פיזית ולא קל לפנות בקשיים נפשיים.
אמר שלמה המלך: "רוח איש יכלכל מחלהו ורוח נכאה מי ישאנה?" (משלי יח,יד) כשהגוף חולה – הנפש מחזקת, מעודדת ומסייעת. אך נפש נכאה – מי יעזור לה בזמן קושי? כשהנפש נכאה, עלול גם הגוף לסבול. אדם הנמצא במתח, נראה תמיד מותש, עייף וחסר רעננות, גם אם לא התאמץ כלל. המתח הזה עלול לגרום לשרירים מתוחים ובכך – לתחושת כאב.
נאמר: "דאגה בלב איש ישיחנה". ביהדות לא הושארו דברים פתוחים. גם כאבי הלב של האדם, הצער, המצוקה הנפשית, זכו להתייחסות. אדם השרוי בצער. אדם החש שאינו יכול יותר, כדאי שימצא מי שעמו יוכל לשוחח, עם מי שיוכל לפרוק את כאבו ואת צערו אצלו. זהו חלק מהמרפא. צער המועמס בלב ונשמר בסגירות עלול לגרום למחלות חס ושלום.
"אמר רבי יוחנן, טוב המלבין שיניים לחברו יותר ממשקהו חלב" (כתובות קי"א, ע"ב). כלומר - טוב המאיר פנים לחבר ומשמחו ממי שנותן לו חפץ גשמי. שהשמחה מחייה את נפשו והחלב לרגעים קלים ונפשו חסרה. אדם צריך להיות רב אומן לשלוט על רגשותיו. מה שאין הוא יכול לתקן, מה שאין הוא יכול להועיל – נמחק. אדם אופטימי שיעורר בעצמו שמחה בלב יוכל ליצור התנגדות למחלה. המוח עסוק בקליטה ובעיבוד של אינפורמציה.הקליטה תלוייה באופן שנכוון אותה.יש שמקבלים כל דבר בצורה שלילית ויש שאצלם הכל מתקבל באופן חיובי.
מחשבה חיובית מסייעת להתגבר על מחלות. זאת הסיבה שרבי עקיבא לימד את תלמידיו:
המבקר את החולה –מחייה את נפשו. שהרי בכך שמעודדו ומחזקו במלים מסייע בהחלמתו.